… Met de korte achternaam 2

… Met de korte achternaam 2

Jaren geleden zag ik eens een documentaire over, denk ik, de luchtvaartontwikkeling. Daar kwam een beeld in voor wat af en toe oppiept voor mijn geestesoog. Met een bedoeling, zo heb ik inmiddels bedacht. Het gaat zo: Op een groot veld staat een dubbeldek vliegtuig, het zal ergens begin vorige eeuw zijn. Er wordt gefilmd hoe het een vlucht gaat maken. Er staan mensen her en der op het veld. Aan het vliegtuig zijn twee touwen vastgemaakt. Op het moment dat het vliegtuig de motoren aanzet en gaat taxiën rennen twee mannen mee, zij houden de touwen vast. Zij dragen een soort uniformen. Het vliegtuig maakt vaart, de mannen rennen steeds harder. Op zeker moment verlaat het de grond. Een van de mannen laat het touw los, de ander houdt het vast. Er wordt nog geroepen dat hij los moet laten; hij gaat mee de hoogte in. Tijdens zijn stijgen blijft hij rennende bewegingen maken, zijn benen malen als molenwieken in het rond. Het is een mal gezicht. Maar dan, ineens, laat de man toch los, op grote hoogte, hij valt in duizelingwekkende vaart naar beneden, te pletter, op de grond. Wat overblijft is een klein ‘pakket’.

Iedereen kent wel iemand die een baas heeft die zijn macht misbruikt, zijn werknemer kwelt. Zijn eigen … Met de korte achternaam. Die hem het leven zuur maakt, zijn karakter probeert te breken. Zijn gezin ontwricht. Dat kan uit machtsgevoel zijn of uit onkunde. Vele leiders zitten op de verkeerde plek. Kiezen voor een positie die zij niet waar kunnen maken. Omdat ze de capaciteit niet hebben om mensen de leiding te geven die zij nodig hebben. Om ze te motiveren. Ze kiezen deze tak van sport omdat ze ijdel zijn, omdat ze denken iets te kunnen betekenen of omdat ze zelf niet ’onder iemand’ kunnen werken. Om maar een voorbeeld te noemen. Maar wat ontbreekt bij deze mensen is zelfreflectie. Ze hebben er hun mond van vol tegen hun dienaren, maar ontberen het zelf. Totaal gebrek aan zelfinzicht. De schade die zij aanrichten is groot. Met alle gevolgen voor de werknemer, zijn vrouw, zijn gezin. Zijn zelfverzekerdheid, zijn toekomstperspectief.

Die ene winterdag liet ik los, omdat het ín mij knapte. Te lang had ik het touw vastgehouden. Uit vastberadenheid mijzelf te overwinnen onder deze onnozele gans, … Met de korte achternaam. Uit loyaliteit, die grenzeloos leek. Tot het moment dat ik zo werd doorgezaagd dat ik daadwerkelijk ‘pang’ voelde, diep van binnen. Ik ging naar mijn werkruimte en staarde lang voor mij uit. Ik bewoog niet. De sensor ving dat op: het licht ging uit, letterlijk. Ik pakte mijn spullen, zei nog netjes gedag en dat ik ‘echt nu naar huis moest’. Hij zei meewarig dat hij het begreep. En voor mijn tranen uit fietste ik hard naar huis en dook onder de dekens, héél diep. Mijn eigenwaarde was ver onder het nulpunt gedaald. Of misschien onder de aardkorst. Ik voelde mij zo’n onwaardig wezen, een wezen zonder waarde, zonder recht van bestaan. Een slechte moeder, vrouw, kind, zuster, vriendin. Hoe kwam ik erbij dat ik ook maar dácht dat ik recht van ademen had, recht op een plek op deze wereld.

Het duurde heel lang om weer wát zelfvertrouwen op te bouwen. Maar de grootste boost kreeg ik toen ik onlangs een sms kreeg van mijn vriendin: … heeft ontslag genomen.

Het was net voor de vakantie. Hij had ze verrast, zoals hij ons verraste. Ineens was ie weg (uit vrije wil? Of met een dringend advies?). Net als mijn vijf andere collega’s. Maar die waren allemaal kapot. Híj kon gewoon verder, op een gelijksoortige werkplek. Want voor dat soort lijken er onbegrensde mogelijkheden. Tot er weer nieuwe schade is aangericht. En zo trekt deze nomade voort, een spoor van vernieling achterlatend.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s