Berlijn (2)

Berlijnse muur

Berlijn 2

Mijn vriend werd nu ondervraagd en na een ongeveer kwartiertje kwam hij grinnikend naar buiten. Waarschijnlijk had hij niet veel kunnen vertellen maar had deze Heinz Wurst besloten om ons maar doorgang te verlenen.

Nadat we het checkpoint achter ons hadden gelaten, vertrokken we weer per auto om vlakbij de grens even een drinkpauze in te lassen. In een kraakwit etablissement werd door kokkinnen in een keuken allerlei voedsel opgeschept. Door een metersgroot doorgeefluik werd dat aan de serveersters aangereikt. Het was lunchtijd. Tijd om warm te eten. Wij hielden het bij koffie. Door dezelfde uitgebluste serveersters, lopend op de kenmerkende Oostblok schoenen, op onze tafel neergezet.

Mijn andere vriend moest naar het toilet en kwam even later terug met de mededeling: ’Ik heb net met een stift op de wc deur geschreven ‘Leve Ho Chi Minh’’. Het was nog de tijd van de wilde haren maar tegelijkertijd rezen mijn haren te bergen. De idioot. Hadden we net dat gedonder aan de grens gehad, nu was alles herleidbaar tot ons. Wie anders zou zoiets doen. Ik ging snel naar de wc maar de inkt zat er stevig op. Zo snel mogelijk wegwezen was het beste alternatief. We rekenden af en vertrokken.

We reden naar het huis van Günther. Belden aan. Niemand thuis. Wel stond er in de straat een Lada met twee heren… Onverrichterzake zetten wij de reis voort.

Even later parkeerden wij de auto en wandelden in de buurt van een station. Aan de mannen werd door een invalide man gevraagd of zij hem de trap op kon helpen in zijn rolstoel. Behulpzaam tilden ze de man omhoog. Even later terugkerend met 150 Oost Duitse Marken. Zij hadden die voor 50 West-Duitse omgewisseld. De enige manier voor Oost-Duitsers om af en toe iets bijzonders of iets van betere kwaliteit te kopen. Jezus, wat was ik boos. Hoe in Christusnaam konden wij al dat geld opmaken wetend dat we overal bonnen van moesten overleggen bij terugkeer langs Checkpoint Charly. We zouden zeker vanavond opnieuw ondervraagd worden, na vanmorgen. Ik zag enorme beren opduiken. De enige manier om van al dat geld af te komen was het ‘op te eten’. We hadden naast dit geld ook de verplichte 5 West-Duitse Mark per persoon al omgewisseld en bezaten nu gezamenlijk 170 Oostmark. En zo reden we naar de eerste de beste benzinepomp en gooiden de tank vol. Nog geen dertig Oostmark waren we kwijt en zoveel kilometers maken in deze stad om hem weer vol te gooien zou niet lukken.

’s Avonds gingen wij zo duur als mogelijk eten. Vier gangen. Maar ook nu bleven we met een berg geld zitten, ook na de flinke fooi. De tijd tikte voort en om 00:00 Uhr moesten we weer in ‘West’ zijn. We moesten van het geld af zien te komen. Er zat een hiaat in het ’s ochtends aan de grens opgegeven geld* en de hoeveelheid nu en we hadden nog zeker zo’n honderd Oostmark. Nu begon de onrust toe te nemen. We reden door donker Oost-Berlijn en kwamen in een willekeurige straat. Daar stond een vrouw bij een bushalte. Wij openden het raam en vroegen haar of zij wat geld wilde hebben. Ze bedankte vriendelijk voor deze behoorlijk vreemde vraag. We reden door en zagen wat leeftijdgenoten. Of zíj misschien wat geld wilden. Lacherig namen zij een prop geld in ontvangst. Nog steeds kwamen uit onze zakken allerlei biljetten en munten. We reden een kleine donkere straat in, langs de muur, openden de deur en gooiden al onze verzamelde Oostmarken al rijdend de auto uit. Gierend van de lach om wat mensen zouden denken de volgende dag, als ze het geld op straat zouden vinden. Het moeten vele tientjes bij elkaar geweest zijn.

Even later, terug bij de doorgang van Checkpoint Charly, kon ik mijn achtergelaten cadeautjes voor Günther weer ophalen. Ze lagen keurig in een plastic zak achter de balie. Wij hoefden verder niets meer te laten zien en konden zo verder trekken naar West Berlijn. Opgelucht.

 

  • Aan de grensovergang diende men zijn bezittingen op te geven.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s